Gaja in Matic priporočata: Naj bodo tvoji podatki na spletu varni in samo tvoji!

Za učence, učenke in učitelje ter učiteljice, ki so si ogledali film Gajin svet 2, smo pripravili povzetek glavnih sporočil delavnice Gajin splet.

1. Zmanjšaj svoj digitalni odtis in na spletu deli samo tiste podatke, ki jih res moraš.

Ne deli informacij o sebi na spletu, kjer to ni nujno. Vsaka aplikacija ne potrebuje tvoje fotografije ali dostopa do imenika, v katerem hraniš podatke svojih družinskih članov in prijateljev. Tudi vsako spletno mesto ne potrebuje tvojega naslova. Lahko izbereš »Ne« ali »Preskoči« ali pustiš polja prazna, kadar meniš, da aplikacija ali spletno mesto ne potrebuje teh informacij. Tako lahko zmanjšuješ svoj digitalni odtis.

Ime, naslov, e-pošta, telefonska številka, rojstni datum, podatek o lokaciji, prstni odtis, obrazne poteze, način, kako tipkaš … in vsi drugi podatki sestavljajo tvoj digitalni odtis. Slabši oziroma manjši kot je digitalni odtis, bolje jo odnesemo.
2. Nastavi si močna gesla. Gesel ne zaupaj nikomur in skrbno zaklepaj svoje naprave.

Gesla ščitijo tvoje naprave in uporabniške račune. Pomembno je, da svojih gesel ne deliš z nikomer, če to ni nujno. To pomaga pri varovanju tvojih podatkov in podatkov vseh, s katerimi si prek telefona ali aplikacije v stiku.

3. V aplikacijah in na spletnih straneh 𐆑 kjerkoli je to mogoče, nastavi svoj profil na zasebni način.

Večina aplikacij in spletnih mest omogoča, da tam ustvariš svoj uporabniški račun. Prepričaj se, da uporabniške račune narediš kar se da zasebne, tako da jih preklopiš v “zasebni način”, izklopiš sledenje lokaciji GPS in piškotke ter posredovanje podatkov za oglaševalske namene.

Matic in Gaja pri računalniku
Malomarnost na spletu nas lahko veliko stane, kajne, Gaja?

Ravnaj odgovorno in enako zahtevaj tudi od odraslih

Varna raba digitalnih platform in pravice mladih na spletu niso odvisne samo od znanja mladih, ki internet uporabljajo.

Odrasli strokovnjaki in politiki morajo zagotoviti, da bodo ponudniki digitalnih vsebin in storitev, predvsem tehnološki velikani, svoje platforme oblikovali na ustrezen način: da bodo dajale enake priložnosti za izražanje vsem mladim, ne glede na to kdo so oziroma kje živijo, da bodo za vse mlade enako varne, da ne bodo neustrezno zbirale, uporabljale in preprodajale osebnih podatkov mladoletnih oseb … In še in še bi lahko naštevali.

Način, kako to v družbi dosežemo, da bo veljalo za vse v enaki meri, so zakoni. Torej potrebujemo zakon, ki bo poskrbel, da bodo digitalne platforme ne le ščitile mladih na spletu ampak vam bodo na sploh omogočale uresničevanje vseh vaših pravic. Tudi pravice do igre in preživljanja prostega časa na spletu.

Več o mladih v digitalni družbi najdeš na vsak.si.