Ob filmu se lahko tudi marsičesa naučimo

Kontakt

Šole nam lahko svoje povpraševanje za ogled filma in delavnice pošljete po e-pošti: [email protected]

Gajin splet

Ob šolskih projekcijah filma Gajin svet 2 bo zavod Vsak izvajal enourne delavnice z osnovnošolkami in osnovnošolci, ki si bodo ogledali film. Delavnica poteka v kinodvorani po ogledu filma.

Pripravili smo štiri lekcije, ki se navezujejo na zgodbo in prizore iz filma, in sicer na probleme socialnega inženiringa in drugih zlorab, ki se na spletu zlahka zgodijo, kadar uporabniki ravnajo malomarno.

Delavnica traja eno uro (45 min).

Vsebina
  1. Dobrodošel v javnosti (O tem, kako komuniciramo na spletu)
  2. Veš, da v žepu nosiš digitalni odtis? (O digitalnem odtisu)
  3. A mi poveš kodo svojega telefona? (Kako zmajšati digitalni odtis)
  4. Zahtevaj odgovornost od odraslih (Zakaj potrebujemo regulacijo digitalne tehnologije in kako se v proces lahko vključijo mladi)

Za šole smo pripravili tudi spletni letak s povzetkom vsebine delavnic. Oglejte si ga pri pouku ali med odmori.

Vedno varni, če obiščete Safe.si

Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih napravah Safe.si na svoji spletni strani www.safe.si ponuja veliko informacij, ki so v pomoč pri uporabi mobilnih telefonov, aplikacij za sporočanje, družabnih omrežij in interneta.

1. Učna ura o spletnem nasilju

Učna ura o spletnem nasilju vsebinsko izhaja iz dela filma na začetku, ki obravnava spletno nasilje. Vsebuje navodila za pogovor, s pomočjo katerih se bodo lahko učitelji po ogledu filma pogovorili o najpogostejših oblikah spletnega nasilja, s katerimi se dnevno srečujejo učenci. Del učne ure je osnovan na pogovoru o vdiranju v profile in lažne profile, kar obravnava film v prvem delu. Gradivo za učno uro bo dostopno na spletni strani Safe.si.

2. Delavnica o spletnem nasilju

Delavnica izhaja iz problematike spletnega nasilja, ki je prikazana v začetnem delu filma – vdiranje v profile in lažni profili. Učenci se bodo pogovorili o posledicah, ki jih takšno nasilje ima na žrtve, in kako se pred tem zaščititi. V nadaljevanju bo pogovor tekel o drugih oblikah spletnega nasilja, s katerim se mladostniki srečujejo ob uporabi interneta, predvsem družabnih omrežij. Na delavnici se bodo udeleženci naučili prepoznati vrstniško nasilje na spletu ter pogovorili, kako preprečiti tako nasilje, kako se soočiti z njim in kako ravnati, če smo mu priča.

Delavnica temelji na pogovoru in traja 45 minut ali 60 minut, na željo šole je lahko tudi krajša. Zaželeno je, da šola zagotovi prostor z računalnikom z dostopom do interneta, zvočniki in projektorjem. Delavnico je mogoče izvesti tudi v kinodvorani takoj po ogledu filma. Cena bo določena kasneje.